Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Diyet yapmak bir disipline, sağlıklı ve dengeli bir programa ihtiyaç duyar.

Diyet; kişilerin beslenme şekillerini belirli sınırlar içerisinde belirlemesine verilen isimdir. Diyet yapmak zayıflamak için uygulanan diyetler ya da kilo almak için diyetler olarak çok sık kullanılsa da genel bir beslenme disiplini de diyet olarak adlandırılabilir. Zayıflamak ya da kilo almak için diyet yapıyorsanız, sağlığınızı da korumaya yönelik adımlar atmanız gerekir. Bu adımları atarken de beslenme uzmanı diyetisyenler ile birlikte çalışlmalısınız. Diyetisyen kontrolünde diyet yapmak hem sağlığınızı korumanıza yardımcı olur hem de diyetten beklediğiniz sonucun daha çok faydasını görebilirsiniz. Diyet yaparken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Eğer dikkat edilmezse yapılan diyet kilo verdirmeye değil kilo aldırmaya bile sebep olabilir. Bu sebepten dolayı ‘Kilo veremiyorum’ demek yerine kilo verememe sebebini bulmak çok önemlidir. Kilo verememenin sebeplerini maddeler halinde inceleyelim.

  • Diyet Yaparken Öğün Atlamak Her Zaman Fayda Sağlamaz

Bir diyet listesi en az 3 ana öğün olmalıdır ve mümkünse 2 ara öğün içermelidir. İnsan metabolizması sürekli çalışır ancak çalışma hızı kişinin yeme sıklığına ve miktarına göre değişkenlik gösterir. Metabolizmayı sürekli çalışır vaziyette tutmak gerekir. Öğün atladığınızda metabolizmanız yavaşlar. Yavaşlayan metabolizmanızın bir sonraki öğünü kullanması buna bağlı olarak daha zor olacaktır. Öğün atlamak yerine ufak ve sağlıklı bir atıştırmalık ile geçiştirmeniz size metabolizmanızı kandırmanız açısından fayda sağlayacaktır. Faydalı bir diyet ortalama 3-6 öğünden oluşmalıdır. Düzenli ve sık beslenmek kan şekerini düzenler. Ayrıca metabolizmanızın sürekli çalışmasını sağlar ve açlık hissini kontrol altına alabilirsiniz. Yemek yemeyerek atladığınız öğünler vücudunuzun dengesini bozarak kilo almanıza sebep olabilir. Atladığınız öğün size bir sonraki öğünde aşırı açlık olarak karşınıza çıkacaktır.

  • Diyet Listenize Mutlaka Uyun

Diyet listeleri kişiye özel hazırlanmalıdır ve diyet yapacak kişinin bu listeye eksiksiz uyması gerekir. Hazırlanan listenin amacı protein, karbonhidrat ve yağ dengelerini doğru şekilde dengede tutmak ve metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlamaktır. Hazırlanan listeden herhangi bir öğünü veya besini çıkardığınızda diyetinizin dengesi bozulacaktır. Öğünler içerisinde tüketmeniz gereken her bir besinin farklı görevleri vardır. Örneğin salatanın amacı diğer besinler arasında yumuşak bir geçiş yaparak mideyi faydalı şekilde doldurmak ve tok tutmaktır.

  • Diyet Yaparken Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Diyet yapsanız da yapmasanız da mutlaka günde 2 litre su içmelisiniz. İnsan vücudunun %70’i sudur ve bütün organların, metabolizmanın suya ihtiyacı vardır. Hiçbir sıvı içecek saf suyun yerini tutamaz ve aynı faydayı veremez. Suyun herhangi bir kalorisi yoktur. Enerji vermez ve acıktırmaz. Yeterli miktarda su tükettiğiniz zaman sizi tok tutacaktır. Sabah uyandığınızda içeceğiniz 1 bardak su metabolizmanızı hızlandırır ve kilo vermenizi sağlar. Gün boyu tükettiğiniz su ise yağ yakımını hızlandırır ve dinç tutar. Yüksek oranda kalori ve şeker içeren içecekler ise kilo aldırabilir. Bu tarz içeceklere mutlaka dikkat edilmeli ve tüketilmeden önce kalori değerlerine bakılmalıdır.

  • Sürekli Hafif Yiyecekler Tüketmek Hata Olabilir

Light yani hafif besin demek kalorisi olmayan yağsız bir besin demek değildir. Sadece yağ, tuz veya şeker oranı azaltılmış demektir. Kararında yendiği zaman faydalı olabilecek bu ürünleri çok fazla tükettiğinizde kilo almanıza sebep olabilir. Light ürünler tüketmek yerine light olmayan ürünlerden tadımlık şekilde yemeniz size çok daha faydalı olacaktır.

  • Diyet Yaparken Yanlış Ölçülere Dikkat Edin

Diyetlerde yapılan yanlışlardan bir tanesi de listede verilen ölçülerin dışına çıkmaktır. Diyetisyeniniz size 1 avuç veya 1 parmak gibi tabirler kullanıyorsa mutlaka bu oranlara uymalısınız. Her bir besin farklı kalori ve yağ içerir. Doktorunuzun size besin kısıtlama yapmasının sebebi kalori hesaplamasıdır. Diyet boyunca aldığınız miktarlara dikkat etmeli ve listenizin dışına çıkmamalısınız.

  • Diyet Yaparken Davet ve İkramlara Dikkat Edin

Tam diyete girdim dersiniz ki birden karşınıza bir davet veya doğum günü çıkar. Böyle bir durumda panik olmanıza gerek yok. Bir lokmada olsa mutlaka ikramın tadına bakın ancak sakın abartmayın. Unutmayın ki siz her şeyin tadını biliyorsunuz ve bu süreçte o besinleri yememeniz gerekiyor. Süreç tamamlandıktan ve ideal kilonuza ulaştıktan sonra özlediğiniz besinleri zaten tüketeceksiniz.

  • Diyet Yaparken Hareketsiz Kalmamaya Dikkat Etmelisiniz

Herkesin spor yapma imkânı veya zamanı olmayabilir. Diyet yaparken hareket etmek kilo vermeyi ve yağ yakımını hızlandırır. Eğer spor yapmaya fırsatınız yoksa yürüyüş yapabilir, dans edebilir veya evde kendi kendinize mekik çekebilirsiniz. Bunların hiçbirini yapmak istemiyorsanız da eve gidiş yollarını uzatın ve asansör kullanmayın.

  • Öğün Saatlerinizi Aksatmamaya Dikkat Edin

Diyet yaparken öğünleri aynı saatte yemek önemlidir. İlaç kullandığınızda bile doktorlar hep aynı saatlerde almanızı önerir. Diyette vücudu metabolizmayı bu şekilde eğitebilirsiniz. Yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalısınız. Akşam öğününüz buna göre mutlaka siz yatmadan 3 saat önce olmalıdır.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun