Jinekomasti Nedenleri

Jinekomasti halk arasında erkeklerde kadın tipi göğüs büyümesi olarak geçer.

Jinekomasti olarak isimlendirilen bu operasyon halk arasındaki söylenişi , erkeklerde kadın tipi göğüs büyümesi olarak geçer. Erkeklerdeki bu tip göğüs büyümeleri, fizyolojik yapısında kişiyi rahatsız edecek en büyük sebepler arasında yer alır. Altında yatan faktörler farklılık gösterebilir, bunları birer alt başlıkta ele almak en doğrusu olacaktır. Bu alt başlıklara geçmeden önce kişi üzerinde sosyal ve psikolojik olarak yaratabilecek tahribatlarına değinmek gerekir. Ergenlik çağına geçiş sırasında bir erkeğin göğüs bölgesinde hormonel dengelerin tam dizilimi sağlandığı sırada eser miktarda büyüme gözükebilir, kendiliğinden kaybolabilir. Kendiliğinden kaybolmadığı, zaman içerisinde git gide daha da belirin hale gelen kişilerde, bu operasyona yönelim başlar. Uzman hekim tarafından muayene edilen biri, sorunu tam olarak neyden kaynaklandığı çözüldüğü durumda işlem için hazırlıklara başlar. Jinekomasti sorunu;

  • Aşırı kilolu olma durumdan
  • Çok sık kilo alıp verme
  • Hormonel düzensizlikleri; erkeklik hormanları  ‘’testosteron’’ hormanlarını baskılayan kadınlık hormanları ‘’östrojen’’; kaynaklı gelişebilir.

İçeriğinde farklı teknikler ve prosedürler barından bir işlemdir jinekomasti. Zamanın ilerlemesi ve bu süreçte gelişen teknolojik buluşlar sayesinde farklı tipteki  vakalara en uygun yöntemi belirlenip, uygulamaya geçirilmeye başlanmıştır. Operasyonun asıl amacından sapmadan nihai amaca ulaşmaktır. Jinekomastinin cerrahi tedavisi yıllar içinde önemli aşamalar kaydetmiştir bahsettiğimiz gibi. Bu süreçte açık teknikten liposakşına, liposakşınla kombine edilen eksizyona, ultrason yardımlı liposakşına (vaser- lazer) ve artroskopik traşlama yapan cihazlara kadar pek çok yöntem uygulanmıştır. Günümüzde, açık teknikle gland ve cilt eksizyonu, sadece ileri boyutta gland hipertrofisi ve cilt fazlalığı olan memelerde kullanılmaktadır. Sadece liposuction yöntemiyle jinekomasti tedavisi ise yağ dokusu ağırlıklı jinekomasti olan memelerde tercih edilmektedir ancak fibroglandüler tarzda meme hipertrofisi olan hastalarda sadece liposakşın yöntemiyle meme başının ardında yetersiz çıkarılmış bir görüntü kalmaktadır. Doğru tedavinin ardından gelecek teşhis ile hasta üzerinde uygulacak yöntem belirlenmiş olacaktır. Basit bir dille eğer göğüs içerinde bir beze oluşu var ise bu beze cerrahi kesi yöntemiyle meme başının etrafından kesilip alınacaktır, sadece yağlanmaya bağlı bir büyüme ise liposakşın desteği ile yağları dışarı çekip bu fazla hacimden hasta kurtulmuş olacaktır.            

Jinekomasti ameliyatı sonrasında yaşanan süreç, ameliyatın tekniğine göre farklılık göstermektedir. Örneğin  tedavide vaser ya da lazer liposuction teknikleriyle yapılırsa, iyileşme süreci de oldukça konforlu bir şekilde geçer. Yağ dokusuna bağlı jinekomasti oluşumunda vaser ve lazer liposuction uygulamaları sonrasında hasta yaklaşık 3 haftanın sonunda etkili sonuçlar alır ve pek çok aktiviteyi rahatlıkla yapabilir.

Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda ise, operasyon genellikle genel anestezi altında yapılsa da bazı durumlarda lokal anestezi de tercih edilebilir.Kişi operasyondan sonra aynı gün içerisinde taburcu olabilir. Genel anesteziye bağlı olarak kişinin bir gece gözetim altında tutulması gerekebilir. Ameliyatı sonrasında o bölgede ödem ve şişliklerin görülmesi normaldir. Bu oluşumlar ilk hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Operasyondan sonra hafif kas ağrıları da görülebiliri, bu tür durumlar da sürecin getirilerinden olacaktır.

Jinekomasti  ameliyatından sonraki 3 gün dinlenmek, kol ve omuzları çok fazla hareket ettirmemek kişinin konforu ve hızlı iyileşme süreci açısından önemlidir. Operasyonun ilk haftası tamamlandıktan sonra kısa yürüyüşlere çıkılabilir, 3. Günden itibaren duş alınabilir. Doktorun hasta için reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanıldığı takdirde de iyileşme süresi tamamlanmış olacaktır. Bu operasyon için en önemli husus korse kullanımı olacaktır. Hasta ameliyattan sonra 3-6 hafta kadar korse giyecek, sadece duş sırasında çıkaracaktır.

Siz de jinekomasi operasyonları ile ilgili detaylı bilgi almak için bizlere 0850 222 3845 numaralı hatlarımızdan ulaşabilirsiniz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun