Ketojenik Diyet Nedir ?

Ketojenik diyet, yağda yüksek, protein açısından orta ve karbonhidratta çok düşüktür.

Ketojenik diyet, yağda yüksek, protein açısından orta ve karbonhidratta çok düşüktür, bu da vücudun sınırlı gıda bulunabilirliği dönemlerine benzer şekilde davranmasına neden olur. Diyet, alımın geri kalanını oluşturan karbonhidrat ve protein içeren yaklaşık% 65 -% 80 yağdan oluşur.

Yemekler arasında, açlık, açlık ve yorucu egzersiz sırasında, kan şekeri seviyeleri düştüğünde, yağ asitleri yağ dokusundan salınır ve çoğu hücre tarafından yakıt kaynağı olarak kullanılabilir. Karaciğerde bazı yağ asitleri, daha sonra beta-hidroksibutirat ve asetona metabolize edilen asetoasetat olan 'keton cisimcikleri' haline gelir. Keton cisimleri, beyin de dahil olmak üzere dokular tarafından yakıt kaynağı olarak kullanılabilir.


 

Ne kadar yağ, protein ve karbonhidrat yemeli?

Vücudun ketoza geçmesi için, karbonhidrat alımının düşük, örneğin günlük net karbonhidratın 50 g'ın altında olması gerekir. Bazı insanlar bundan daha yüksek bir karbonhidrat seviyesinde hafif ketozis elde edebilirken, diğerlerinin başlangıçta daha düşük olması gerekebilir, örneğin aşırı kilolu veya metabolik sendromlu kişilerin günde 20 g'ın altına düşmesi gerekebilir. Net karbonhidrat, lif eksi karbonhidrat miktarıdır.

Avrupa'da gıda etiketleri genellikle net karbonhidrat gösterirken, ABD etiketleri toplam karbonhidrat gösterir. Net karbonhidrat, toplam karbonhidrattan lif çıkarılarak hesaplanabilir. Karbonhidratlar çoğunlukla sebzelerden, kabuklu yemişlerden / tohumlardan ve küçük porsiyonlarda çilek gibi meyvelerden gelmelidir. Günde 50 gr karbonhidrat ile 7'den fazla porsiyon nişastasız sebze yemek hala mümkündür.

Yenilebilecek sağlıklı yağların miktarı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur, ancak ketozis sağlandıktan sonra iştah azalmalıdır. Ketozda kalmak için bol miktarda yağ yemek önemlidir. Dolayısıyla avokado, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, MCT yağı gibi besinler bolca tüketilebilir. Kabuklu yemişler, tohumlar, yabani yağlı balıklar ve yumurtalar diğer sağlıklı yağ kaynakları sağlar.

Ketojenik diyetin faydaları

Doğru yapılırsa ketojenik diyet "anti-enflamatuar" bir beslenme şekli olabilir. Karbonhidrat yediğimizde kan şekerimiz artar ve bu vücutta bir miktar iltihaplanma yaratır. Ketojenik diyetler şunları yapabilir:

Kan şekerini düşürün (ve dolayısıyla iltihabı azaltın) ve metabolik sendrom ve onunla ilişkili hastalık riskini azaltın

İştahı kontrol edin - ketoz, 'açlık' hormonlarını etkiler ve daha uzun süre tok hissetmemizi sağlar. Aksine, çok fazla karbonhidrat yemek ters etkiye sahip olabilir.

Kilo vermeye yardımcı olur

Fiziksel dayanıklılığı artırın - ketojenik diyetler bazı sporcular tarafından dayanıklılık etkinlikleri için kullanılır.

Uykuyu, bağışıklığı, kaygıyı, ruh halini ve genel sağlık hissini iyileştirin

Son olarak, belirli mikro besinlerin alımı ketojenik diyette daha düşük olabilir - bu, diyet dikkatlice planlanarak en aza indirilebilir. Ayrıca her gün çok yönlü bir multivitamin / mineral almanızı tavsiye ederiz.

 Belirli sağlık koşullarına sahip kişiler için ketojenik diyet tavsiye edilmez. Bu nedenle, yalnızca uygun niteliklere sahip bir sağlık pratisyeninden tavsiye ve rehberlik alarak ketojenik bir diyete başlamanızı öneririz.

Ketojenik diyet yağda yüksek, protein açısından orta ve karbonhidratta çok düşüktür. Yağ alımı, toplam enerji alımının% 65-80'i arasındadır.

Yenen yiyecekler arasında zeytinyağı, tereyağı, hindistancevizi yağı, MCT yağı (orta zincirli trigliseritler), yabani yağlı balıklar, avokado, fındık / tohumlar ve nişastalı olmayan sebzeler bulunur.

Ketonlar karaciğerde üretilir ve beyin de dahil olmak üzere dokular tarafından yakıt olarak kullanılabilir.

Bildirilen faydalar arasında açlığın azalması, zihinsel netliğin artması ve kilo kaybı yer alır. Diyet, Alzheimer hastalığı, kanser ve epilepsi gibi bir dizi durumda terapötik olarak kullanılmaktadır.

Diyet en iyi kısa veya orta vadede kullanılabilir. Uzun süreli kullanım için planlanıyorsa, daha yüksek karbonhidrat alımıyla (örneğin bir tatlı patates ve birkaç porsiyon meyve) haftada bir veya iki gün olması yararlı olabilir.

Ketojenik diyette belirli mikro besinlerin alımı düşük olabilir, her gün çok yönlü bir multivitamin / mineral öneriyoruz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun