Mide Ağrısı Neden Olur? Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrısı; günümüzde herkesin sıklıkla yaşadığı, kimi zaman gündelik hayatımızı bozacak kadar şiddetli olabilen ve birçok sebebin sonucunda oluşabilecek bir durumdur.

Mide Ağrısı Neden Olur?

Mide ağrısının genellikle çok yaygın görülen bazı sebepleri vardır ve her zaman için endişe edilecek ya da panik yapacak bir durum yoktur. Çoğu insan gündelik yaşantıda; sigara, kahve, çay, alkollü içecekler içmeyi ve baharat oranı yüksek yiyecekler tüketmeyi tercih edebilir. Bunların hepsinin ya da en az bir tanesinin bile düzenli kullanımı, sık sık veya arada sırada mide ağrısına sebep olabilir. Bunlar dışında mide ağrılarına sebep olan diğer yiyecek, içecek ve rahatsızlıklar ise şu şekildedir:

  • Çok baharatlı, çok tuzlu ve acı besinlerin tüketilmesi,

  • Çok yoğun şekilde kahve ya da çay tüketmek,

  • Besinleri çok hızlı ya da fazla tüketmek,

  • Aşırı stres,

  • Sigara ve alkollü içeceklerin tüketimi,

  • Laktoz intoleransı,

  • Gastrit, ülser veya reflü gibi mide rahatsızlıkları,

  • Helikobakter pilori gibi tehlikeli olma potansiyeli yüksek olan bakteriler,

  • Mide Kanseri

  • Gıda zehirlenmesi

  • Gastroenterit ve benzeri mide - bağırsak enfeksiyonları.

Mide Kanseri ve diğer mide rahatsızlıkları ciddi hastalıklar olup, kısa sürede tedavi edilmeye başlanmalıdır. Ancak, unutmayın ki her mide ağrısı, her mide kasılması ya da bulantısı böyle bir rahatsızlığın belirtisi değildir. 

Mide Ağrısı Hangi Hastalıklarla İlgilidir?

Mide ağrısına sebep olabilecek birkaç tane hastalık bulunabilir. Ancak, başlı başlına stres bile mide ağrısına sebebiyet verebildiğinden, her hastalık ve belirti için panik yapmanıza gerek yoktur. Mide ağrısının ilgisi olabileceği hastalıkları ve nedenlerini sizin için makalemizde derliyoruz. 

Gastrit, ülser, reflü: Gastrit olan bir kişinin mide astarı şişer, tahriş olur ve bu yüzden kişinin midesinde ağrıya sebebiyet verir. Reflü’de, midede bulunan asit kişinin midesinden yukarı çıkar ve ağzına gelir. Bu kişinin midesini bulandırabileceği gibi, midesinde ağrıya da sebep olabilir. Son olarak Ülser ise; mide kanamasına ve buna bağlı olarak midede çeşitli yaraların oluşmasına neden olur. Bu da kaçınılmaz bir şekilde mide ağrısı yaratır. 

Laktoz İntoleransı: Laktoz İntoleransı’nda mide ağrısı çekmek çok yaygın bir semptomdur. Laktoz İntoleransı, kişilerde gaza sebep olduğundan buna bağlı gelişen mide ağrısına da neden olur. 

Helikobakter Pilori: Tehlikeli hastalıklara öncü olabilecek bu bakteri, mideye zarar vererek Ülser gibi sorunlara yol açtığından mide ağrısı gibi semptomları ortaya çıkarır.

Mide Kanseri: Bu hastalık besinlerin doğru şekilde sindirilmesini büyük ölçüde engellediği için sürekli devam eden mide ağrılarına neden olur. 

Mide Ağrısının Belirtileri

Mide ağrısı bazen başka rahatsızlıkların ya da başka durumların bir semptomu olabilir. Başta geceleri olmak üzere, açken de yaşanabilen mide ağrısının belirtileri kendilerini şu şekillerde gösterebilir:

  • Mide yanması

  • Bulantı

  • Gaz hissiyatına bağlı olarak anlık gelen geğirmeler

  • Göğüs kafesinin altında anlık oluşan ağrılar

  • Öksürme

  • Hıçkırma

  • Mide ağrısının sırt bölgesine yayılması

Mide Ağrısına İyi Gelen Yöntemler

Öncelikle, eğer sigara, alkollü ve gazlı içecekler tüketiyorsanız bu tüketimi ya tamamen bitirmeniz ya da minimum seviyeye indirmeniz size ilk tavsiyemiz olur. Bunun dışında bitki çayları, sıcak duşlar, sıcak su torbaları, patates püresi, yoğurt ve muz gibi besinler, içecekler ve yapılabilecek diğer ek takviyeler ile mide ağrınızı büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Doğal yöntemler konusunda daha detaylı bilgi isterseniz aşağıdaki gibi de sıralayabiliriz:

  1. Başta nane, papatya, zencefil ve ıhlamur olmak üzere bitki çayları tüketebilirsiniz.

  2. Kaslarınızın gevşemesi ve böylelikle ağrınızın da hafiflemesi için sıcak su torbası kullanmak veya sıcak duş alabilirsiniz.

  3. Bol bol sıvı tüketebilirsiniz.

  4. Püre ve fazla tuzlu olmayan kraker gibi besinler tüketebilirsiniz.

  5. Eğer mideniz, mide ekşimesine bağlı olarak ağrıyorsa meyan kökü tüketebilirsiniz. 

  6. Elma sirkesini salatanızda ya da yemeğinizde kullanıp seyrelterek mide asidine bağlı olarak gelişen ağrıları önleyebilirsiniz. 

  7. Eğer ağrınız reflüden kaynaklanıyorsa karbonatlı su içebilirsiniz. 

  8. Yatarken yanınıza doğru yatmayın.

Mide Ağrısı Nasıl Önlenir?

Eğer mide ağrınız ciddi olan başka rahatsızlıklardan kaynaklanmıyorsa bu ağrı çeşidini önleyebilmeniz için size birkaç tavsiye vermekten mutluluk duyarız:

  • Fazla yağlı ya da fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durun. 

  • Sindiriminin zor olduğunu bildiğiniz besinleri tüketmeyin.

  • Kahve içmeyi azaltın.

  • Alkollü içecekleri ve sigara kullanımını mümkünse tamamen bırakın.

  • Yemeklerinizi daha küçük lokmalar halinde, yavaşça yiyin.

  • Stres seviyenizi minimumda tutun.

  • Düzenli olarak egzersiz yapın.

Mide Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Mide ağrıları sebebine bağlı olarak uzun ya da kısa sürebilir. Öncelikle kendi başınıza yapabileceğiniz yöntemleri deneyebilirsiniz. Eğer şikayetiniz hiçbir şekilde geçmiyor ve git gide şiddetini arttırıyorsa mutlaka alanında uzman bir doktora danışmalısınız. Doktorlar, ilk önce hastaların hikayesini dinler ve buna uygun tetkikler ister. Bu tetkiklerin sonucunda hastalara teşhis koyar ve sonrasında da tedaviye başlar. 

Mide Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mide ağrısı hakkında merak edilen tüm konu başlıklarını sizler için bir araya getirdik. Bu konu başlıklarının dışında ise mide ağrısı ile ilgili sıkça sorulan sorulara cevap vereceğiz. 

Mide ağrısı nasıl geçer?

Başka bir rahatsızlığa bağlı olmayan genel mide ağrılarını zencefil, ıhlamur, nane gibi bitki çayları, sıcak duş almak, sıcak su torbası kullanmak ve yatarken yan pozisyonda durmaktan kaçınarak mide ağrınızı doğal yöntemler ile geçirebilirsiniz. Eğer geçmeyen ve şiddetlenen bir mide ağrınız varsa mutlaka en hızlı şekilde uzman bir doktora görünmelisiniz. 

Kabızlık mide ağrısı yapar mı?

Bağırsak hareketlerinin normal zamana göre çok daha yavaş olması ortaya kabızlık durumu çıkar. Bu durumu yaşayan herkes mide ağrısına maruz kalır. 

Mide ağrısını en hızlı ne geçirir?

Mide ağrısının özellikle doğal yöntemler yardımıyla nasıl geçebileceğinden bahsetmiştik. Kısaca tekrar özetlemek gerekirse; çeşitli bitki çayları, sıcak duş, sıcak su torbası ve mideyi yormayan besinler mide ağrınızı geçirmeye yardımcı olur. Hem çok şiddetlenen, hem degeçmeyen bir mide ağrısı yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekir. 

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun