Türkiye'de Estetik Tarihi

İlk estetik ameliyatlardan ve bu ameliyatlarla gelişen plastik cerrahi alanından bahsedelim.

Türkiye’de estetik uygulamaları ikinci dünya savaşı sonrasında tüm dünyada olduğu gibi gelişme göstermiş ve ardından plastik cerrahi derneğinin de kurulmasıyla birlikte gelişme kaydedilmiştir. Tabii bu iki savaş arasında estetik cerrahi çok sıçrama yapmıştır. Bu yazımızda Türkiye’nin en değerli cerrahlarından ve bu cerrahların tıp alanında yaptığı ilklerden bahsederken, sizleri küçük bir tarih gezintisine çıkartmayı amaçladık. Şimdiden iyi okumalar, yazımızı paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’deki İlk Estetik Ameliyat

Türkiye’de ilk estetik ameliyat hocaların hocası Halit Ziya Konuralp (d. 1904, İstanbul - ö. 19 Nisan 2005) tarafından 1931 yılında gerçekleştirilmiştir. Ameliyatın detayları ile alakalı çok kaynak olmadığı için sağlıklı bilgi aktaramıyor olsak da çoğu kaynakta 1931 yılı teyit edilerek Türkiye’deki ilk estetik ameliyat olarak gösteriliyor. Halit Ziya Konuralp İstanbul Üniversitesinde plastik cerrahi bölümünü kurana dek yani neredeyse 20 yıl boyunca Türkiye’de çokça estetik ameliyat gerçekleştirmiştir. Kendisi 2005 yılında vefat edene dek de neredeyse hiç kesintisiz ameliyatlar yapmaya devam ederek Türkiye plastik cerrahi camiasına büyük eserler armağan etmiştir.

Askeri Alanda Plastik Cerrahi Atılımı

Tabii bu dönemlerde hem savaşın etkisi hem de askeri tıp alanındaki gereklilikler arttığından Gülhane Askeri Tıp Akademisi yani GATA öne çıkmıştır. 1941 yılında Necdet Albay GATA’ya Çene Cerrahisi şefi olarak atanmıştır. Tabii 1941 yılından önce Necdet Albay çene cerrahisi üzerine çalışmalar yürütmek ve eğitim alması amacıyla devlet tarafından 1930’lu yıllarda Almanya’ya gönderilmiştir. Döndüğünde ise Çene Cerrahisi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamıştır. Buradan anlaşılacağı üzere askeri düzeyde estetik ve plastik cerrahi yatırımları Atatürk’ün ölümünden önce başlamış, bu alanda eğitim yapması için cerrahlar farklı ülkelere gönderilmiştir. Yine bu dönemde hatta Necdet Albay ile birlikte de görev yapan Cihat Borçbakan ön plana çıkıyor. Aynı şekilde eğitim alması için Türkiye dışına gönderilen ve Amerika’da eğitim almasının ardından yurda döndüğünde önce çene cerrahisi bölümünde görev yapan ardından profesör olarak çene ve plastik cerrahi bölümünün başına gelen Cihar Borçbakan da Türk plastik cerrahi alanında iz bırakan kişilerdendir.

Askeri ve devlet düzeyinde böyle atılımların görüldüğü bu dönemde serbest çalışan cerrahlar da olmuştur. Cafer Tayyar Kankat bu cerrahların öncüsüdür. 40’lı yıllarda İstanbul’daki kliniğinde birçok plastik cerrahi işine imza atmıştır. Burun ve meme ameliyatları ile alakalı bilgileri de yine kendi yayınladığı dergide paylaşmıştır. Aynı dönemlerde kendi kliniklerinde plastik cerrahi alanında hizmet veren diğer önemli isimler Atilla Oymak ve Erdoğan Konuk olarak bilinir. Bu isimler aynı zamanda Türkiye Plastik Cerrahi Derneği’nin kuruluşunda da büyük çaba sarf etmiştir. [1]

Türkiye Plastik Cerrahi Derneği Kuruluşu

Değerli cerrahların da girişimiyle birlikte kurulan dernek sonrası plastik cerrahi adına Türkiye’de önemli işlere imza atılmış, bu alanda gelişim sürekli devam etmiştir. 1960 yılında KBB uzmanları ve cerrahlar tarafından kurulan plastik cerrahi derneği sayesinde hem fikir alışverişi ilerlemiş hem de yeni tekniklerin yabancı kaynaklardan edinilmesi ve tartışılması bir sistematiğe bağlanmıştır. 1968 yılında ilk kongresini yapan dernek Türkiye’ye ödüller getirecek plastik cerrahların yetişmesi ve kullanılan tekniklerin gelişmesi amacıyla sürekli çalışmış, ülkemize önemli yenilikler kazandırmıştır. Derneğin kurulması ve kongrelerde bildiriler ve film gösterimleri yapılmasıyla birlikte Türkiye kurumsal manada ilk plastik cerrahi ödülünü 1970 yılında almıştır. Esat Toksu’ya verilen ödül klinik araştırmaların önemini de gösterir. Bu seneden sonra Türkiye’de plastik cerrahi alanında her sene en az bir uluslararası ödül alınabilecek düzeye gelinmiş, dernek ve üyelerinin üstün çabaları sayesinde Plastik Cerrahi bölümleri üniversitelerde ve hastanelerde kurulmuş, araştırmalar ve teknikler sürekli geliştirilmiştir.

Estetik Ameliyatlar ve Popülerliği Hakkında

Kozmetik plastik cerrahi modern insanlar için giderek daha popüler hale geliyor. Bazı insanlar, bir insanın güzelliğini arttırmanın bir bilim olduğuna inanıyor. Bu ameliyatların ve müdahalelerin temel amacı, vücut bölümlerini değiştirerek yapılan kişinin görünümünü iyileştirmektir. Vücudumuzun insan olarak kim olduğumuzu yansıtmadığını hissediyorsak, onu değiştirme hakkına sahibiz. Saçımızı boyayabilir, elbisemizi değiştirebiliyor ve piercing yaptırabilir isek neden kendimizi estetik ameliyatla ifade etmeyelim? Şimdi, bu hak kozmetik ve plastik cerrahi için geçerlidir, ancak biri kendi görünüşü için para harcamayı göze alabiliyorsa, bunu yapmaması için hiçbir neden yoktur. İnternet ve sosyal medya plastik cerrahi dünyasında her yerde yaygın hale geldi. Cerrahların % 48'si hastalarının Instagram, Snapchat, Facebook ve benzeri sosyal medya hesaplarında ki görünümlerini iyileştirmek için estetik ameliyat aradıklarını bildiriyor. Benzersiz bir görsel sosyal medya kanalı olan Instagram, özellikle görsel cerrahi uzmanlığı olan estetik cerrahiye doğal olarak uygundur.

Sosyal Medya ve Estetik Kaygısı

Instagram, genç yetişkinlere yönelik ticari pazarlama için baskın bir kanal haline geldi ve plastik cerrahide kullanımı artmaya devam ediyor. Pek çok cerrah, Instagram'ı hasta eğitimi ve iş geliştirme için bir araç olarak kabul etmekte hızlı davrandı ve o zamandan beri büyük takipçiler kazandı. Bu platformun artan etkisine rağmen, çok az akademik yayın, Instagram'ın modern plastik cerrahideki kullanımını değerlendirmek bir yana, Instagram'dan bahsediyor bile. Bazı yazarlar Instagram'dan alıntı yaparlar. Diğerleri, Instagram'ın plastik cerrahlar için avantajlarına, dezavantajlarına ve tavsiye edilen kullanımlarına kısaca işaret ederek, marka geliştirme ve eğitim için faydasını vurgulamaktadır.

Estetik İstatistikleri ve Görüşler

İlk beş cerrahi işlemden üçü vücuda odaklanıyor ve 2020'de üçünde de bir artış oldu. Aslında 2020 'de 2019’ a  göre 20.000'den fazla liposuction işlemi yapılırken meme büyütme işlemleri yüzde 6 arttı. Kalça büyütme ve uyluk germe gibi diğer vücut şekillendirme prosedürlerinde de dalgalanmalar oldu. Liposuction, çok yönlülüğü, etkinliği ve etkinliği nedeniyle vücut şekillendirmede altın standart olmaya devam ediyor. Liposuction ile sorunlu bölgeleri yeniden şekillendirmek için ihtiyacınız olan tek şey bir tedavi olabilir. Plastik cerrahlarımız, tek bir prosedürde daha fazla alanı ve daha geniş alanı tedavi edebilir. Liposuction aynı zamanda non-invaziv tedavilere göre daha tutarlı ve öngörülebilir bir sonuç sağlar, ancak estethica şubelerimizde ki  yeni cerrahi olmayan yağ azaltma makineleri gelişmeye ve vücudun alanlarını yeniden şekillendirmede rol oynamaya devam ediyor.  Estethica’da görev yapan plastik cerrahlarımız, estetik düşünen bir kişinin mevcut tüm seçenekleri keşfetmesine ve genellikle cerrahi ve cerrahi olmayan prosedürlerin bir kombinasyonunu içeren hasta için en iyisini seçmesine yardımcı olabilirler.

Cerrahi ve Ameliyatsız Seçenekler Birlikte Nasıl Çalışır?

İster cerrahi ister cerrahi olmayan prosedürlerle ilgileniyor olun,  plastik cerrahlarımız tüm seçeneklerinizi keşfetmenize yardımcı olabilir. Çoğu zaman bu, en iyi sonuçları elde etmek için cerrahi ve cerrahi olmayan prosedürleri bir araya getirmeyi (örneğin, bir yüz germe işlemini gerçekleştirmenin yanı sıra prosedürle birlikte dolgu maddelerini kullanmayı) içerir. Estethica cerrahlarının kapsamlı ve sürekli eğitimi, hastalarının hedeflerine ulaşmak için eksiksiz bir prosedür yelpazesi sunmalarını sağlar. Plastik cerrahlarımız, gelişen teknolojiyi geliştirme ve hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tekniklerde en yeni gelişmeleri yaratma konusunda son noktadalardır. Cerrahlarımız, istedikleri doğal görünümü elde etmek için en iyi eylem planını bulmak için her hastanın özel hedefini ve anatomisini dikkate alıyorlar.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun