Yaz Mevsiminde Cilt Bakımı

Yazın cilt bakımı ihmal edilmemeli, aksine daha fazla dikkat edilmesi gereken süreçtir

Cilt bakımı mevsim fark etmeksizin vücudumuza yapılması gereken bir yatırım. Genelde kış aylarında cilt problemleriyle daha sık karşılaşıldığı düşünülse de aslında yaz aylarında cildimiz için daha fazla sorunla karşılaşılabilir. Yaz aylarında sıcak hava, güneş ışınları, deniz suyu, havuz suyu, klimalı ortamlar ciltte kuruluk, lekelenme ve çeşitli cilt hastalıkların oluşumuna sebep olmaktadır. Bu yaz mevsimine ait sorunları en aza indirebilmek adına dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Güneşe çıkmadan önce mutlaka cilt yapısına uygun medikal bir güneş koruyucu kremi 30 dakika önceden sürmeli ve 2 saate bir yenilenmelidir. Yazın cildin en çok ihtiyaç duyduğu şey nemdir. Cildin yağ ve nem dengesi yaz aylarında değişkenlik göstermektedir. Cilt tipi ne olursa olsun yaz ve kış aylarında nemlendirici kullanmak gerekmektedir. Duştan sonra veya gün içerisinde nemlendirici kullanmak cilt kuruluğunun önüne geçer.

Yaz mevsiminde yağlı ciltlerde yağlanma eğilimi artar. Deniz suyu ve güneş cildi kurutur. Sivilceli ciltlerde sivilceden kalan izler lekeye dönüşebilir. Yağlı ciltler sabah aksam düzenli olarak medikal bir temizleyici ile ciltlerini düzenli olarak temizlemeli ve ardından tonik kullanarak yağlanmayı en aza indirgemelilerdir. Günlük temizlik ve düzenli peeling ile cilt keratinize tabakadan arındırılmalıdır. Yağlı ciltler için en uygun temizleyici, jel kıvamında olan temizlemelerdir. Sabun kullanımı cildi kurutarak, siyah nokta oluşumuna sebep olmaktadır. Yağsız ve su bazlı nemlendiriciler tercih edilmelidir.

Kuru cilt tipine sahip olan kişiler güneş ve denizden çok fazla etkilenmektedirler. Cilt hızlı bir şekilde kurumaya başlar, çizgiler ve kırışıklıklar çok daha çabuk belirginleşir. Hem yaz hem kış aylarında yoğun bakım gerektiren ciltlerdir. Cilt yapısına uygun temizleyici ile sabah aksam temizledikten sonra mutlaka alkolsüz bir tonik kullanılmalı ve nemlendirici ile bakım son bulmalıdır. Haftada minimum 2 kez nem maskesi yapılarak cildin PH dengesi düzenlenmelidir. Kuru ciltler lekelenmeye daha müsait olduğu için mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucu sürülmelidir.

Normal ciltler yağ, nem düzeyi ve asit miktarı uyumlu olan ciltlerdir. Genellikle lekesiz, pürüzsüz, gözenekleri çok belli olmayan ciltlerdir. Bu cilt tipine sahip kişiler sabah akşam cilt yapısına uygun temizleyici (temizleme sütü) ile cildini temizledikten sonra tonik ile cildi arındırmalı ve nemlendiriciyi ihmal etmemelidir.

Karma cilt tipine sahip kişiler yaz kış özen göstermelidir. En zor cilt tipidir. Ciltte hem yağlı hem kuru bölgeler vardır. Özellikte t bölgesi dediğimiz alın ve burun üzeri yağlı, yanak ve göz çevresi daha kurudur. Sabah akşam cilde uygun bir temizleyici ile cilt temizlendikten sonra tonik işleminden sonra  cilde uygun bir nemlendirici kullanılmalıdır.

Güneş kremi seçerken mutlaka her iki ultraviyole türünü de kapsayan UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliğe sahip olmasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında önce cilt yapısına uygun nemlendirici kullanılmalı onun üzerine güneş koruyucu sürülmeli ve daha sonra makyaj yapılmalıdır.

Güneş ışınları ciltte yaşlanmaya neden olabilir. Önce kızarıklık ve güneş yanığı olarak ortaya çıkan zararlar yıllar sonra güneşte kalmanın yarattığı derinin renginde ve yapısında değişmeler, deri kanserine kadar gidebilir. Özellikle çocuk çağında oluşan güneş yanıkları ileride melanom denilen deri kanseri oluşuma neden olabilir. Bu nedenle çocukların güneşin zararlı ışınlarından korumalı ve güneş koruyucu sürmeye özen gösterilmelidir. Güneş ışınları yaşlanmaya sebep olan önemli faktörlerdendir. Normal yaşlanmada çok ince kırışıklıklar olur ve bunlar çeşitli müdahaleler sonucu düzelir. Ancak güneşe bağlı yaşlanmada çok derin lekelenmeler oluşabilir.  Bunun oluşumunu önlemek için 11.00 16.00 saatleri arasında doğrudan güneşe maruz kalınmamalı ve mutlaka en az 30 faktörlü bir güneş koruyucu kullanılmalıdır. Detaylı bilgi için sizleri estethica şübelerine bekliyoruz.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun