Zirkonyum Kaplama mı Empress ( E Max ) Kaplama mı ?

Gülüş estetiğinde zirkonyum kaplama, empress e max kaplama merak edilmektedir.

 Günümüzde gülüş estetiğinin popüler hale gelmesiyle birlikte ortaya çıkan soru işaretlerinden biri olan zirkonyum kaplama mı yoksa empress e max kaplama mı seçilmeli konusu hemen hemen herkesin merak  ettiği bir durum haline dönmüştür. Yukarıda belirtildiği üzere gülüş estetiği hastalarının yaşadığı ikilemi yapısal özellikler, farklılıklar , benzerlikler, avantajlar , dezavantajlar , uygulama yöntemleri , tedavi süreleri ele alınacaktır.

Zirkonyum kaplama beyaz renkte bir alaşım olup , ışık geçirgenliği oldukça fazladır. Doğal bir görüntü elde etmek isteyenlerin tercihi olan zirkonyum kaplama aynı zamanda diş dokusuyla da uyumludur. Diş eti morarması ve diş eti çekilmesi gibi komplikasyonları bulunmamakla birlikte renk değiştirmez ve koku yapmaz. 

Empress diş kaplama ( e max ) lar ise cam bazlı seramik ile güçlendirilmiş yapıdadır. En üst seviye kaplamalardan sayılıp ışık geçirgenliği zirkonyum kaplamalara göre daha fazladır. Estetik açıdan daha iyi denilebilecek empress diş kaplamaların narin yapısı arka dişler söz konusu olduğunda bir dezavantaja dönüşmektedir. Bazı diş hekimlerince yalnızca ön dişlere uygulanması tercih edilen e max lar tıpkı zirkonyumlar gibi koku yapmaz , renk değiştirmez ve uzun ömürlüdür.

Her iki kaplama için de dijital uygulama yöntemi cad cam teknolojisi tedavi sürecini bir hayli hızlandırmaktadır. Bilgisayar ortamında ölçüsü alınan dişin local anestezi ile 03-07 mm törpüler ile küçültülüp son ölçüsü alındıktan sonra labaratuvara gönderilmesi ilk adımdır. Hastaya sosyal hayatına devam edebilmesi adına geçici dişler yapıldıktan bir hafta sonra kaplamalar takılır ve süreç tamamlanmış olur. Dolayısıyla zirkonyum kaplama veya empress kaplama uygulamaları arasında bu bakımdan kıyaslanabilecek bir avantaj veya dezavantaj bulunmamaktadır.

Yüksek direnci bulunan zirkonyumlar ve hassas e max lar için seanslar 45 dakikalık periyodlar halindedir. Yapıştırıldıktan sonra bir diğer merak konusu olan hemen yiyip içebilme ise netliğini korumaktadır; tedaviden hemen sonra.

Unutmamak gerekir ki ; her iki kaplama da diş etine bağlı yaşayan dokular olup bakımlarını aksatmamakta fayda vardır oral hijyene günde en az iki kez fırçalama ve diş ipi kullanarak devam edilebilir.  

Kaplama rengi seçmek ilk etapta  kolay gibi gözükse de diş hekiminizle karar vermeniz gereken hassas bir konudur .Bu aşamada değerlendirilmesi gereken teninizin rengidir. Baz alınan ten rengine göre kaplama renk skalasından estetik anlamda göze uyumlu gelen renk seçilir. Her iki kaplamada da metal alt yapı bulunmadığından renk aşınması ya da renk değişmesi meydana gelmez.

Elbette kaplamaların markası da karar verilmesi gereken aşamaların başında gelir. Not edilmelidir ki ; zirkonyum kaplama ve e max kaplamaların sınıflandırılması kaliteye göre değil sağlamlığa göre yapılır. Piyasada ürün fiyatı düşürmek adına Çin malları olsa da Alman malı zirkonyum kaplamalar dayanıklılığıyla ün salmıştır. 

Not edilmelidir ki; zirkonyum kaplama ve empress e max kaplamaların sınıflandırılması kaliteye göre değil sağlamlığa göre yapılır . Piyasada ürün fiyatı düşürmek adına Çin malları olsa da Alman malı zirkonyumlar dayanıklılığıyla ün salmıştır.

Gerekli durumlarda kaplamanın sökülmesi ortaya çıkabilir . Farklı problemler  kuron sökücüleri kullanmayı zorunlu kılar . Üzerinde kaplama bulunan kesik dişler kuron sökücü doğru kullanılmadığı taktirde kırılabilirler. Alanında uzman bir hekimin yapması gereken kesik dişlerin hacmini ölçmektir. Bazı durumlarda kanal tedavisi bile uygulanabilen kaplama dişler tıpkı orijinalindeki gibi hassas işlemlere maruz kalır .Dişin sinirleri açılan delikten alınır ve açılan delik işlemden sonra diş dolgusu ile kapatılır. 

Yeni nesil diş kaplamalarından olan zirkonyum ve empress e maxların tarihçesi çok da eskiye dayanmamaktadır.Yaklaşık 20 yıl önce 2000 lerin başında uygulanmaya başlanan bu kaplamaların en büyük özelliği mekanik direnç, biyolojik uyum ve estetiği aynı anda içinde barındırmasıdır.

Araştırmalar gösteriyor ki ; şekli bozuk , kırık , eksik  dişler için iki kaplamadan birini yaptırmanın hastaya psikolojik açıdan olumlu efekti bulunmaktadır. Gülerken estetik bir görüntüye sahip olan hasta günün sonunda sosyal hayatında daha mutlu hissedip hayatına devam edebiliyor. 

Kısacası Zirkonyum ve Empress e Max Kaplamalar ;

  • Yapısal özellikler
  • Biyolojik uyum
  • Estetik duruş
  • Uygulama yöntemleri
  • Avantajlar ve dezavantajlar
  • Kalite
  • Sökülme ve tedavi uygulamaları 
  • Renk skalası
  • Markaları
  • Koruma ve bakım yolları yönünden incelendi.

Görülen o ki; yapısal özellikleri birbirinden farklı olan bu kaplamalar dayanıklılık yönünden birbirinden oldukça farklı olsa da estetik duruş , biyolojik uyum , uygulama yöntemleri açısından birbiriyle örtüşmektedir. Kalite söz konusu olduğunda ürünü hangi ülkenin ürettiğine bakılırken , kaplamaların avantaj ve dezavantajları evrenselliğini koruyor. Sökülme ve tedavi yollarında dişlerin teslim edileceği hekim önem arz etmektedir. Her iki kaplamada da hekimle birlikte renk skalasından beyazlık oranı seçmek mümkündür. Koruma yolları ise orijinal dişlerde olduğu sistemle aynıdır ve her iki kaplamada günümüzde popülerliğini korumaktadır.

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun