Dolgu

Estetik dolgu uygulamaları ve dolgu çeşitleri hakkında genel bilgilerin yer aldığı, dolgu yaptırmadan önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında derlediğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

Dolgu Nedir? Yüz Dolgusu Nedir?

Estetik dolgular; cilt kırışıklıklarını ve elastikiyet kaybını düzeltmek için kullanılan, vücutla uyumlu, kalıcı ya da yarı kalıcı maddelerdir. Dolgular aynı zamanda ciltteki asimetriyi düzeltmek, çukurları doldurmak ve dokulara hacim vermek için de kullanılır. Dolgu uygulamaları günümüzde popülerliğini her geçen gün arttıran ve tercih edilen uygulamalardan biridir. İlerleyen yaş, stres, güneş ışınları, sigara ve alkol tüketimi gibi etkenler cildinizde bulunan kollajen, elastin ve hyalüronik asit miktarların azalmasına neden olur.

Cildimize canlılık, genç ve sağlıklı görünümü veren bu maddelerin ilerleyen yaş ile birlikte azalması sonucunda kırışıklıklar, doku kaybı, elastikiyet kaybı ve sarkmalar görülür. İşte tam bu nokta da Hyalüronik asit içeren dolgu maddeleri bu sorunları ortadan kaldırarak sizlere kaybetmiş olduğunuz güzelliği geri verir. Boyun, şakak, el ve akne ya da çeşitli nedenlerle oluşmuş izlerin doldurulması gibi birçok estetik kaybının önüne geçilebilir.

Dolgu uygulaması, cilt altında özel enjektör yardımıyla sorunlu olan bölgenin tespit edilmesiyle o bölgeye dolgunun enjekte edilmesidir. Cildin yaş almasına veya genetik faktörlere bağlı olarak ciltte elastikiyet kayıpları, kollajen liflerde eksilme ve yağ tabakasında azalma gibi problemler meydana gelir. Bu problemler ilerleyen dönemlerde ciltte kırışıklık ve sarkmalara sebep olur. Dolgu maddeleri; vücuttaki herhangi bir yapının (yüz, el sırtı, burun vb.) hacmini arttırmak, derin kırışıklıkları doldurmak ve dudak dolgunlaştırmak için kullanılır. Dolgu maddelerinin kalıcılığı, kullanılan ürüne göre değişmekte olup, ortalama 6-12 aydır (dudak 4-6 ay). Daha uzun kalıcılığı olan sentetik malzeme içeren dolgular da mevcuttur. Yüz bölgesinde oluşan sarkma ve kırışıklıklarda dolgu enjeksiyonları oldukça başarılıdır. Dolgu enjeksiyonları aynı zamanda dudakta ya da yanak bölgesinde daha dolgun bir görünüm sağlamak için de kullanılır. 

Dolgular; kırışıklık, sarkma gibi izleri gidermek ve yüze yeniden şekil vermek için enjekte edilen geçici veya yarı kalıcı maddelerdir. Yaşlanma süreci ile birlikte ciltte elastik lifler, kollajen lifleri, yağ tabakası ve hyaluronik asit azalır; buna bağlı olarak da kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Özellikle göz, ağız, çene, boyun, burun ve alın bölgelerinde kırışıklar ve sarkmalar oluşur. Yüzün orta ve alt bölümlerindeki sarkma ve kırışıklıklarda dolgu uygulaması başarıyla kullanılabilir. Bu uygulama; “dolgu ile yüz şekillendirme ve germe” olarak da adlandırılır. Dolgu enjeksiyonu dudaklara uygulandığında, hacim kazandırarak daha dolgun, daha çekici ve daha genç bir görünüm sağlar. Dolgular, ciltteki derin yara ve akne izlerini gidermek için de kullanılabilir.

Dolgu Kalıcılığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Dolgu maddesi, ince bir iğne veya kanül yardımıyla yüze enjekte edilir. Jel kıvamındaki dolgular, kırışıkların altını doldurur ve kırışıklığı düzeltir. Yüzde sarkma varsa, hacim vererek bu sarkmayı giderir. Ayrıca dolguların içeriğindeki Hyalüronik asidin ciltte su tuttuğu ve cildi yoğun olarak nemlendirdiği, yine dolgu malzemelerinin içinde bulunan kalsiyum hidroksiapatit maddesinin de ciltteki kollajen oranını arttırdığı bilinmektedir.

Dolgular cilde hacim kazandırmanın yanında, ciltte kollajen ve nem artışına yol açıp cildin yenilenmesini sağladığı için, eridikten sonra bile uygulanan bölgede ilk haline göre çok daha iyi bir görünüm sağlanmaktadır. Dolgular genellikle hyalüronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit içeriklerinden oluşur. Bu içerikler ciltte hacim etkisi sağlarken aynı zamanda cildin nemini ve kollajen oranını da arttırır. Hyalüronik asit ve kollajen cildin yapı taşlarındandır. Hyalüronik asit cilde nem sağlayarak kırışıklıkları açar, kollajen ise cildin sıkılaşmasını veya sıkı durmasını sağlayan bağlardır. Genç ciltlerde Hyalüronik asit ve kollajen daha fazladır. Ancak bu durum genetik ve yaşama biçimlerine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca dolgu işleminin uzun süre kalcı olması için, cildin dokusu, kişinin yaşam tarzı, hastanın yaşı ve enjeksiyon tekniğine göre değişkenlik göstermektedir.

Dolgu maddelerine baktığımızda günümüzde 3 kategoride sınıflandırılmaktadırlar. Dolgu çeşitleri;

  • Kalıcı olmayan dolgular, (1 yıldan kısa)

  • Yarı kalıcı dolgular, (1-2 yıl arasında)

  • Kalıcı dolgular (2 yıldan fazla) 

Dolgu maddelerinden en çok kullanılanı hyalüronik asit içeren yani kalıcı olmayan dolgu ürünleridir. Bu madde su tutucu özelliğinden dolayı cilde hacim verir ve sonrasında vücut tarafından emilerek etkisi sonlandırılmaktadır. Kalıcılığı 6-12 ay arasında değişmekte olup, yüzün her bölgesine ve ellere kolayca uygulanabilir. Uygulanacak bölgeye ve hacim kaybının derecesine göre kullanılacak hyalüronik asit dolguları farklılık gösterir.

Göz ve ağız kenarları çizgilenmelerinde akışkanlığı fazla olan maddeler, alın kırışıklıkları, kaşların arası, burnun alt köşesi ve ağız köşesi arasında kalan hafif kıvrımlarda ve dudak hacimlendirmesinde akışkanlığı biraz daha yoğun maddeler, burnun alt köşesi ve ağız köşesi arasında kalan derin kıvrımlarda ve yüz şekillendirmesinde ise akışkanlığı en yoğun olan maddeler kullanılmaktadır. Dolgu yaptırmadan önce özellikle ürünün FDA onaylı olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda ürün ile birlikte uygulayacak doktor seçiminde dikkatli olunmalıdır.

Dolgu Yapılan Vücut Bölgeleri

  • Elmacık kemiklerine,
  • Burun kenarlarından aşağı doğru inen çukurlara (Nasolabial çizgiler)
  • Ağız kenarından çeneye inen çukurlara,
  • Dudak içerisine ya da kontürüne,
  • Dudak üzerindeki ve etrafındaki kırışıklara,
  • Kaşları kaldırmak veya asimetriği düzeltmek için kaş bölgesine,
  • Çeneyi uzatmak ve şekil vermek için çene kısmına,
  • Burun ucunu kaldırmak için burnun uç kısmına,
  • Kaş çatma ile oluşan kaş arasındaki çizgilere

Dolgu Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dolgu işleminin yapılmasının ardından bir süre beklenildikten sonra antiseptik bir maddeyle cilt temizlenir ve uygulama enjeksiyon yöntemiyle birkaç yerden girilecek şekilde yapılır. Aynı kişiye, çökük alanının derinliğine göre birden fazla dolgu maddesi kullanılabilir.  Derin çökmelerde ilk uygulama sonrasında 3 ay içinde tekrar yapıldığında daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Dolgu işlemi kısa sürede yapıldığı gibi görünümden rahatsız olunduğu takdirde çıkarılabilir.

  • Uygulama sonrasında üç gün boyunca yoğun fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır.
  • Masaj yapılmamalı, sıcak/soğuk ortamlardan kaçınılmalıdır (kızarıklık ve şişlik kaybolana kadar).
  • Ertesi gün cilt bakım ürünleri kullanılabilir.
  • Yan etki olarak kızarıklık, şişlik, morluk vb. görülebilir fakat uygulama öncesi anestezik krem ile uyuşturulduğundan hasta acı veya ağrı hissetmez.
  • Dolgu maddesi uygulaması yaklaşık 20 dakika ile 30 dakika gibi kısa süreli bir işlemdir, uygulandığı yerde hafif kızarıklık ve çok az miktarda morarma görülebilir.
  • İşlem tamamlandıktan sonra dönüp günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Işık Dolgusu Nedir?

Cilde ışığı yansıtma kapasitesini geri vermek için mezoterapi ve dolgu teknikleri arasında yeni bir uygulamadır. 3 hafta aralıklı 3 seansla etkili ve basit bir şekilde uygulanabilir. Birinci enjeksiyon ve kümülatif seanslardan itibaren gözle görülür sonuçlar ortaya çıkar. Ciltte hali hazırda mevcut olan doğal içeriklerin özel seleksiyonu ve hiyalüronik asit bazlı özel formül, cildin antioksidan koruması ve alt derinin tekrar yoğunlaştırılması için sinerjik bir biçimde cilde verilir.

El Üstü Dolgu Nasıl Yapılır?

Yaşlanma belirtileri arasında olan el üzerindeki lekelenmeler, doku azalmaları ve damarların belirginleşmesi ile de kendini belli eden el üstü yaşlanmasının artık bir çözümü var. El gençleştirmede amaç el sırtında azalmış olan cilt altı dokusunu yerine koymak, incelmiş ve yıpranmış cildin kalitesini arttırmak ve ciltteki lekeleri ortadan kaldırmaktır. Cilt altını dolgunlaştırmak için el sırtına, dolgu uygulamaları yapılabilir. Cilt kalitesini arttırmak ve nemlendirmek amacı ile saf hyaluronik asit ve PRP uygulamaları yapılır. Cilt lekeleri kimyasal soyma ya da abrazyon yapılarak ortadan kaldırılır. Estetik dolgu işlemleri burun dolgusu ve dudak dolgusu başta olmak üzere tüm dolgu operasyonları hakkında bilgi almak için form doldurarak telefon numaranızı bize iletebilirsiniz. Arkadaşlarımız en kısa sürede sizi arayarak dolgu uygulamaları hakkında bilgi verecektir.

Tedavi Özeti

  • Operasyon Sayısı
    1-2 Seans
  • Operasyon Süresi
    20 dk.
  • Anestezi
    Lokal Anestezi
  • Hassasiyet Süreci
    Yok
  • İşe Dönme Süresi
    Aynı Gün
  • Tam İyileşme Süresi
    Hemen
  • Kalıcılık
    6-10 Ay
  • Hastanede Yatış
    Yok

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun