Obezite Cerrahisi

Günümüzün dünya çapında en büyük problemlerinden biri olan obezite (şişmanlık)’ye yönelik birçok obezite tedavisi bulunmaktadır.

Obezite Cerrahisi (Batiatrik Cerrahi) Nedir?

Öncelikle, obezite cerrahisi öncesinde yapılması gerekenleri obez bireylerde vücudun aşırı yağlanması ve organlara yük binmesi sebebiyle birçok değer, olması gereken değerin dışında olduğu gözlenir. Dolayısıyla kişi obezite cerrahisi ameliyatı olmaya karar vermeden önce bu değerlerin normale çekilmesi, iç organların üzerindeki yükün azaltılması gerekir. Bu bağlamda zayıflama kliniği ile yapılacak ortak çalışma ve tıbbi diyet ile birlikte kişi sağlıklı bir şekilde vücuttan kilolarının bir kısmını atar. Laparoskopik obezite cerrahisinde, kişinin motivasyonun yüksek olmasına özen gösterilmelidir.

Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin gün geçtikçe artmasıyla birlikte aşırı kilo alımı tedavisi gerektiren ve sağlığı ciddi oranda etkileyen bir duruma dönüştü. Batiatrik cerrahi olarak da bilinen obezite cerrahisi, Dünya Sağlık Örgütü’nün “vücutta sağlığı kötü yönde etkileyecek düzeyde yağ birikimi” olarak tanımlamaktadır. Alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması nedeniyle, vücudun enerji dengesinin bozulması ve vücut ağırlığının sağlığı bozacak boyutta artmasıdır. Erişkin kadınlarda vücuttaki yağ oranının %30’dan, erişkin erkeklerde ise % 25’ten fazla olması obez olarak kabul edilir. Obezite tedavisi olunmadığı taktirde beraberinde, kalp ve tansiyon hastalıklarına, şeker hastalığına, böbrek hastalıklarına, solunum sistemi hastalıklarına, eklem hastalıklarına ve ani gelişen felçlere yol açmaktadır. Obez olma hali, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve ölüm riskini artıran kronik bir hastalıktır.

Robotik Obezite Cerrahisi Nedir?

Ergonomik yapıda olan ve kullanımı oldukça kolay olan robotik obozite cerrahisinde, üç boyutlu olarak organların dokularına ve bağırsaklara zarar vermeden dolaşarak gerekli işlemleri yapabilmektedir. Böylelikle bağırsaklar daha güvenli bir şekilde birbirlerine bağlanabilmektedir. 

Obezite Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?

Öncelikle hasta cerrahlar tarafından muayene edilir. Doktor ameliyata uygun olduğuna karar vermesiyle birlikte, hastayı operasyon konusunda bilgilendirir. Hasta kararını netleştirdikten sonra hastaya ameliyat öncesi mide endeskopisi, ultrason ve belirli  laboratuvar testleri yapılır. Obezite ameliyatı kapalı şekilde yapılması sebebiyle küçük kesiler ile yapılmaktadır. Milimetrik deliklerden batın içine ulaşılarak yapılır. Hastalar aynı gün ayağa kalkıp, bir gün sonrasında taburcu olabilmektedir. Kesiler cok küçük olması sebebiyle ağrı hissedilmemekle birlikte, estetik görüntüde de herhangi bir olumsuz sonuç yaratmamaktadır.

Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite cerrahisi çeşitlerindeki amaç, sağlıklı kilo vermeye yardımcı olmaktır. Egzersizler, yapılan diyetler ve yapılan ilaç tedavilerinde sonuç alınamadığı taktirde, obezite tedavisi yöntemleri tercih edilmelidir. Bunlar;

  • Mide B0t0ksu
  • Mini Gastrik Bypass
  • Gastrik Bypass
  • Mide Bandı(Mide Kelepçesi)
  • Tüp Mide
  • Mide Balonu

Gastrik Bypass (Mide Bypassı) Ameliyatı Nedir?

Gastrik bypass morbit obezite cerrahisinde kullanılan karbonhidratlı ve yağlı besinlerin bağırsaklardan emilim işleminin kana karışmasının azalmasını sağlayan ameliyat türüdür. Mide gastrik bypass ameliyatı fiyatı gidilen hastaneye göre değişkenlik göstermektedir. 

 

Cerrahi İşlem Gerektiren Obezite Tedavisi Nelerdir?

Obezite nedir tedavisi nelerdir? sorusu yaptırmak isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Ameliyatsız yapılan tedavi yöntemleri dışında aynı zamanda cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen obezite tedavisi de bulunmaktadır. Öncelikle, obezite tedavisinin öncesinde yapılması gerekenleri obez bireylerde vücudun aşırı yağlanması ve organlara yük binmesi sebebiyle birçok değer, olması gereken değerin dışında olduğu gözlenir. Dolayısıyla kişi ameliyat olmaya karar vermeden önce bu değerlerin normale çekilmesi, iç organların üzerindeki yükün azaltılması gerekir. Bu bağlamda zayıflama kliniği ile yapılacak ortak çalışma ve tıbbi diyet ile birlikte kişi sağlıklı bir şekilde vücuttan kilolarının bir kısmını atar. Obezite tedavisinde, kişinin motivasyonun yüksek olmasına özen gösterilmelidir.

Cerrahi İşlem Gerektirmeyen Obezite Tedavisi

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu, mideye endoskopik olarak yerleştirilen yumuşak silikon bir toptur. Kısmi olarak mideyi doldurmayı sağlar. Mideye balon taktırmakla beslenme diyetine uyumunu kolaylaştırarak dolgunluk ve tokluk hissi yaratır. Cerrahi müdahale gerektirmeyen mide balonu ameliyatı hafif anestezi ile yapılmakta ve 15-20 dakika sürer. Allurion mide balonu birkaç ay içerisinde 7 veya 8 kilo verilmesini sağlar. Mideye balon uygulamasından en az 6 ay, en fazla 1 yıl balon kalır ve 5-6 dakika içerisinde yine aynı yöntemle çıkarılır. Ayrıca, yumuşak yapıdaki silikonlar dışında, spatz mide bolunu ve elipse mide olarak farklı yutulabilir mide balonları bulunmaktadır. Elipse mide balonu fiyatları ile spatz mide balonu fiyatı birbirinden farklılık göstermektedir. Mide balonu fiyatı gidilen hastaneye ve prosedüre göre değişkenlik göstermektedir.

Mide B0t0ksu

Endoskopik olarak uygulanan, midenin belirli alanlarına, belli derinlikte botilinum toksini enjekte edilmesiyle yapılan işlemdir. Mide hareketlerinin yavaşlatılmasının hedeflendiği cerrahi işlem gerektirmeyen yöntemler arasındadır. Amaç tokluk hissi yaratarak, acıkma duygusunu azaltmaktır. Temel mekanizma mide hareketlerinin azaltılıp besinlerin mideden ince bağırsağa geçiş hızının yavaşlatılması esasına dayanır. Böylelikle tokluk hissi sağlanıp kilo verme işlemi sağlanır.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Batiatrik cerrahi işlem gerektiren tüp mide ameliyatı, komplikasyonları (ameliyattan sonra yaşanan istenmeyen gelişmeler) ve yan etkileri çok düşük olan bir cerrahi yöntemdir. Tüp mide ameliyatı veya mide küçültme ameliyatı olarak bilinen bu ameliyatta, midenin büyük kenarı kesilip çıkarılır, 60 - 120 ml (1 çay bardağı kadar) hacme sahip olan tüp şeklinde bir mide oluşturulur. Mide küçültme ameliyatı çeşitleri olsa da ortalama olarak 1,5 saat süren bu ameliyatta, açlık hormonu salgılayan midenin büyük kenarı çıkarıldığı ve mide hacmi küçültüldüğü için iştah azalır, daha kolay doyulur ve kilo kaybedilir. Mide küçültme ameliyatı fiyatı gidilen hastaneye, mide küçültme ameliyatlarından tercih edilen yönteme göre ve yapacak doktora göre değişkenlik göstermektedir. Mide küçültme ameliyatları kapalı mide küçültme ameliyatı (laparoskopik) ve lazerle mide küçültme ameliyatı olarak çeşitleri bulunmaktadır. 

Laparoskopik Mide Küçültme Operasyunu

Diğer adı laparoskopik mide küçültme ameliyatı olarak geçen kapalı mide küçültme ameliyatı, minimal invazif ameliyat olarak tanımlanmaktadır. Mide ameliyatı sonrasında hastaların hızla iyileşmesini sağlamakta ve ağrı hissiyatını azaltmaktadır. Mide küçültme ameliyatı ortalama fiyatları yapılacak işlemin çeşidine göre değişmektedir.

Apollo Endoskopik Mide Küçültme

Ameliyat gerektirmeyen apollo endoskopik mide küçültme işleminde oral yoldan midenin küçülmesini sağlamak amacıyla mideye tam kat cerrahi dikiş koymayı sağlayan operasyon türüdür. Obezite ameliyatı geçiren kişilerde ve zayıflama ameliyatı olmak isteyen yetişkin tüm bireylere uygundur. kilo verme ameliyatından sonra kişinin yaşam kalitesi artmakta ve daha sağlıklı bir hayata kavuşmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Midenin gıda alım kapasitesini azaltan bir ameliyat yöntemidir. Tüp mide ameliyatı diğer adı ile (gastrik) sleeve gastrektonomi ameliyatı, laparoskopik (kapalı) olarak karnın üzerinde küçük delikler açılmasıyla, kamera yardımı ile midenin %80 ile %85 oranında alınması ile gerçekleştirilir. Bu ameliyat için uygun olan yaş aralığı 18 ile 65 yaş aralığıdır. Ameliyat sonrası hastalarımız 1-1,5 sene içerisinde mevcut kilolarının %40 ile %60’ını verebilmektedir. Örneğin, mideye tüp takılması ameliyatında 160 kg ile operasyona alınan bir hastanın 80-90 kg verme şansı vardır. Mide tüp ameliyatına hazırlık süreci yaklaşık 1 gün sürmektedir. Ameliyat sonrası ise hastanede yatış süresi 3 gündür. Tüp mide ameliyatı fiyatı yapılacak hastaneye göre değişmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Avantajları

Bir yıl içinde kilolarının yaklaşık %40’ını kalıcı olarak kaybedilmesini sağlayan obezite tedavisi yöntemi mide ameliyatının avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Tüp mide ameliyatı, ince bağırsakların bir kısmının alınarak emilim bozukluğu oluşturan ameliyatların getireceği yükümlülüklerden çekinen kişilerde ilk tercihtir.
  • Aşırı kiloya bağlı diğer hastalıklarında da önemli düzelmeler gözlemlenir.
  • Mide hacmi küçülmüş olsa da, mide fonksiyonları bozulmaz. Her şey yenebilir ve küçük porsiyonlarla doyma noktasına ulaşılır.
  • Aşırı karaciğer yağlanmasının olduğu durumlarda ilk tercihtir.
  • Obez sınırının altındaki kişilerde (VKİ 30-50 kg/m2) ana tedavi seçeneği olarak çok tercih edilmeye başlanan ameliyattır.
  • Aşırı şişman olan (VKİ>50 kg/m2) kişilerde ilk tedavi seçeneğidir. 
  • Ömür boyu veya uzun süreli ilaç kullanımı gerektirmez.
  • İnce bağırsaklara müdahale edilmediği için emilim bozukluğuna yol açmaz. Tüp mide ameliyatından sonra bağırsak tıkanıklığı, bağırsak yaraları, anemi (kansızlık), vitamin ve mineral eksikliği, osteoporoz (kemik erimesi), beslenme bozukluğu veya ishal görülme riski yoktur.
  • Ülser oluşumu neredeyse hiç görülmez.
  • Mide çıkışında bulunan kas korunduğu ve aktif olarak çalıştığı için bulantı, kusma, çarpıntı ile bayılma ataklarına yol açmaz.
  • Mide ameliyatlarında midenin açlık hormonu salgılayan bölgesi çıkarılır. Açlık hormonunun düşürülmesi, tokluk hissinin uzun sürmesinde ve kilo kaybının korunmasındaki önemli faktördür. 
  • Laparoskopik olarak hızlı ve kolay uygulanabilmesi ile aşırı şişmanlık nedeniyle ağır kalp ve akciğer sorunları yaşayan kişilerde ameliyat süresi kısa, iyileşme ise hızlıdır.

Obezite Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kapalı obezite ameliyatları, son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan etkin bir tedavi yöntemidir. Uluslararası kriterlere göre vücut kitle indeksi (VKİ) 32,35’in üzerinde olup ek olarak ciddi bir hastalığı olmayan veya VKİ 40’ın üzerine olan tüm hastalara obezite tedavisi olmaları önerilir. Obezite tedavisinde, son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan etkin bir obezite tedavisidir. Bu ameliyatlar, sadece zayıflamayı ve estetik bir görünüme kavuşmayı değil, sağlığı geliştirmeyi ve daha uzun bir yaşam sürmeyi de sağlar. Obezite tedavisinde önemli amaçlardan biri alınan besin miktarını, dolayısıyla enerjiyi azaltarak “hacim kısıtlaması” yapmaktır. Kimi zaman ise operasyona yaptıran ancak tekrardan kilosuna dikkat etmeyen kişilerde obezi revizyon cerrahisi yapılmaktadır.  Bu ameliyatlarda midenin bir kısmı çıkartılarak midenin alabileceği besin miktarı da düşürülür, dolayısıyla vücudun harcaması gereken enerji de azaltılarak vücut hacminde küçülme sağlanır.

Hacim kısıtlayıcı ameliyatların yaygın olarak uygulananı tüp mide ameliyatıdır. Obezite tedavisinin bir diğer amacı da besinlerin emilimini azaltmaktır. Hacim kısıtlayıcı ve emilim bozucu etkilerin yanı sıra mide-bağırsak sisteminde hormonal değişiklikler yapmayı hedefleyen obezite tedavisi de vardır. Bu ameliyatlara örnek olarak diyabet (şeker hastalığı) ameliyatları verilebilir.

Obezite Tedavisi Kaç Kiloda Başlar?

İlk olarak kişinin sağlık durumu değerlendirilmeye alınır.Bu ameliyat için en etken madde vücut kitle indexi 35 veya üzeri olmasıdır. Herhangi bir kalp ve solunum rahatsızlığınızın olmaması gerekmektedir. Aşırı kilo nedeniyle tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve ilerici derecede uyku apnesi olanlara uygundur. Mide küçültme ameliyatının uygulandığı yaş aralığı 18-65’dır.

Çocuklarda Obezite Tedavisi

Uygulanan obezite tedavi yöntemleri çocuklarda gelişim süreci devam ettiğinden dolayı etkili değildir. Metil-selütoz'a benzer hacim arttırıcı ve kalorisi olmayan maddeler midede şişirilerek tokluk hissi arttırılır. Çocuklarda obezite tedavisi yetişkinlerde etkili olduğu kadar etkili değildir. Büyüme çağındaki çocuklarda beklenilen kilo kaybı yaşanmamakta ve daha yavaş bir şekilde kilo verilmektedir. Boyun uzaması, ergenliğe girilmesiyle vücut protatipi orantılı hale gelmektedir.

Türkiye'de Obezite Görülme Sıklığı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 2,3 milyar kişi fazla kilolu ve 700 milyon kişi obezdir. Aşırı kiloluluk Avrupa’daki yetişkinlerde diyabetin %80’inden, kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun %55’inden sorumludur. Her yıl 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olur. Günümüzde Avrupa’da en az 150 milyon yetişkinin obez olduğu bilinmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkemizdeki obez oranı 2008 yılında %15,2 civarında iken, 2014 yılında bu oran dramatik şekilde yükselerek %19,9’a ulaşmıştır. 6 yılda obez oranındaki artış, kadınlarda %32,3, erkeklerde ise %24 olmuştur. Sağlık Bakanlığı verilerine göre isse, ülkemizdeki her 3 kadından ve her 5 erkekten biri, mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalığa sahiptir. Ne yazık ki, obez oranları sıralamasında Türkiye; ABD ve İzlanda’nın ardından dünyada 3. sırada yer alır. Türkiye'nin obezite haritası şu şekildedir;

Obezite Cerrahisinde Viral Enfeksiyonlar

Amerika'da bazı akademik çalışmalar, 60 yaş altı obez kişilerin hastanede yatma olasılığının, obez olmayan kişilere oranla iki kat fazla olduğunu göstermiştir. Ayrıca aşırı kilo, diğer hastalıkları da tetiklediğinden dolayı, 178 hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre hastanede yatması gereken kişilerin %48,3'ünde obez oldukları belirlenmiştir. Ayrıca obezite hastalığı olmadan kişilerin de başka hastalıklara karşı savunmasız olduğunu belirtmekte de fayda var. Bu riskleri de şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Astım
  • Bazı kanserler
  • Reflü
  • Ölü doğum yapma riski
  • Karaciğer yağlanması
  • Depresyon
  • İnme
  • Kireçlenme
  • Kalp hastalıkları
  • Dislipidemi
  • Hipertansiyon
  • Tip 2 diyabet
  • Metabolik problemler

 

Aşırı kilo alımı, obezlik üzerine yapılan sayısız araştırmalardan bir diğeri de gösteriyor ki kişi ne kadar süre obez olarak hayatını sürdürürse, tip 2 diyabet olma riski de o kadar artıyor. Ayrıca bu süreye bağlı olarak diyabetin şiddeti de aynı oranda artıyor. Bu sebepler göz önüne alındığında, obez bireylerin tedavi olmaları, vücutlarına hak ettiği yükü vererek iyi bakmaları çok önemli. Bu da multidisipliner yaklaşımla obezite tedavisinden geçmektedir.

Birçok organı etkileyen bir hastalıktır. Bu yüzden tedavisinin de “multidisipliner” yani birden çok branşın birlikte uyum içerisinde çalıştığı bir yaklaşımla yapılması gerekir. Genellikle obezite ve diyabet cerrahisi tedavisi olabilmek için kişinin belirlenen kiloya ulaşması beklenir. Bu yüzden hem kişiyi motive edebilmek hem de ameliyatın risklerini azaltabilmek için obez kişinin zayıflama programına katılımı beklenir. Bu süreçte kişi hem kilolarından kurtulur hem de zayıflamak için vereceği mücadele için motivasyon kazanır. Morbit obezite cerrahisi ile zayıflayabilen kişilerin ameliyatları cerrah tarafından onaylanır ve hiçbir aykırı durum olmaması sonucunda ameliyatı yapılır.

Obezite Cerrahisi Fiyatları

Obezite cerrahisi fiyatları tercih edilen hastaneye ve yapılacak işlemlere göre değişkenlik göstermektedir. Obezite cerrahisi merkezi belirlerken hastanenin koşullarına, obezite cerrahisi doktorlarına ve hatta obezite cerrahisi en iyi doktorları araştırılmalıdır. Hastanın beklentilerini karşılayan ve her daim hastanın sağlıklı güzelliğinin olmasını hedefleyen hastaneler tercih edilmelidir. Daha fazla bilgi almak için 0850 222 38 45 numarayı arayabilir veya Whatsapp hattı üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Tedavi Özeti

  • Operasyon Sayısı
    1
  • Operasyon Süresi
    1-5 Saat
  • Anestezi
    Genel Anestezi
  • Hassasiyet
    3-7 Gün
  • İşe Dönme
    3-7 Gün
  • Tam İyileşme
    3-4 Hafta
  • Kalıcılık
    Bakım Gereklidir
  • Hastanede Yatış
    1-4 Gece

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun