Meme Büyütme

Sık uygulanan estetik operasyonlardan birisi olan meme büyütme estetiği hakkında genel bilgilere erişebilirsiniz.

Göğüs Büyütme Ameliyatlarının Yapılma Nedenleri

Günümüzde göğüs büyütme; çok uygulanan estetik operasyonudur. Çoğunlukla gebelik, emzirme ve yaşlanama sebeplerine bağlı olarak ya da göğüslerinin gelişimini tamamlayamadığı durumlar da yeterli derecede büyüklüğe göğüsler ulaşamamaktadır. Göğüs büyütme operasyonu ile küçük göğüsler daha iri ve daha dolgun, estetik olarak da daha hoş ve güzel görünüme sahip olurlar. Protez veya implant olarak adlandırdığımız silikondan yapılmış doğal malzemelerin meme dokusunun altına yerleştirilmesi ile meme hacminin arttırılması sağlanır.  Meme ameliyatları; dünya da fazlasıyla talep görmektedir. Kadınlığın ana göstergelerinden biri olan göğüs, görüntünün şekilsiz olması itibari ile kişileri fazlasıyla rahatsız edebilmektedir. Özellikle yaz aylarında kadınların sosyal yaşantısını da yüksek oran da etkilemektedir. Plastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilen meme protez operasyonların da ciddi manada başarılı sonuçlara imza atılmaktadır. Hastanın tüm yaşantısı değişmekte ve kendine olan özgüveni yerine gelmektedir.

Öncelikle operasyona uygun olup olmadığınızı, operasyona girmek için bir sıkıntı teşkil edilmediğini ve nasıl bir görüntü istediğinizi, hangi protezin kullanılacağını belirlemek amaçlı mutlaka güvenilir bir hekim tarafından muayene edilmelisiniz. Meme büyüklüğüne hekiminizle ile birlikte karar verebilirsiniz. Protez çeşitleri 200-450 CC aralığında değişkenlik göstermektedir. Hekimin konsültasyonu ardından operasyonunuz planlanacak ve süreciniz başlayacaktır. 

Bu işlem tipik olarak küçük, gelişmemiş veya doğum sonrası küçülmüş memeleri büyütmek amacıyla yapılır.

  • Göğüslerin küçüklüğünün kişinin beden algısında ve özgüveninde sıkıntı yaratması

  • Kalça ve göğüs ölçüsü arasında orantısızlık olması

  • Doğum sonrası meme küçülmesi, sarkması veya gevşemesi

  • Kilo alıp vermeler sonrası meme küçülmesi ve şekil bozuklukları

  • İki göğüs arasında asimetrinin olması  ( biri büyük biri küçük gibi)

Meme Büyütme Ameliyatı Hangi Yaşlarda Yapılır?

Meme dokusunun gelişimini tamamladığı 18 yaş sonrası önerilir. 50 yaş üstüne de kişinin sağlığı yerinde olduğu sürece yapılabilir. Ancak ergenlik çağında bir memenin fazlaca geliştiği diğer memenin gelişmediği asimetrik ve problemli göğüsler kişi için ciddi psikolojik sorun oluşturursa ebeveyn onayı ile daha erken yaşlarda meme büyütme ameliyatı yapmak mümkündür.

Meme Büyütme Protezinde Kullanılan Silikonların Şekilleri

Göğüs büyütmek için kullanılan protezler başlıca 4 farklı teknik ile meme hacmine yerleştirilir. Meme başı, meme altı kıvrımı, koltuk altına yapılan 3-4 cm’lik kesilerden veya göbek deliğinden girilerek protez yerleşim işlemi uygulanır. Protez için meme altında hazırlanan cep meme dokusunun altında (subglandüler- kas üstü) veya meme dokusunun altında bulunan göğüs kasının altında hazırlanabilir. Yuvarlak meme protezi ve damla model meme protezi olmak üzere başlıca iki ana gruba ayrılır. Damla model protezler normal bir memenin şekline daha iyi bürünür, meme başı ve altında kalan kısım daha dolgundur. Meme dokusunun çok az olduğu durumlarda özellikle tercih edilir. Bu protezler farklı en, boy ve yükseklik kombinasyonlarında üretilir. Bir memeyi büyütmek için kullanılacak protezin boyutunu belirlerken kişinin meme ve göğüs kafesinin yapısı, boyu, kilosu ve beden ölçüleri dikkate alınır. Bu fizyolojik sınırların zorlanmaması koşulu ile hasta ve doktor birlikte kullanılacak protezin büyüklüğüne ve şekline karar verirler. Ameliyat esnasında ise plastik cerrah düşündüğü protezi koymadan önce test protezini koyarak görünümü son kez değerlendirir. Bazen planlanan protezin bir beden büyüğü veya küçüğü de denenir ve hangisi en iyi sonucu veriyor ise o protez kullanılır.

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;

  • Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalıdır.

  • Antikoagülan grubu ilaçlar 24 saat öncesinde sonlandırılmalıdır. (aspirin gibi)

  • 40 yaş altı hasta grupları ultrason, 40 yaş üstü hastaların mamografi çektirmesi mutlaka önerilir.

  • Operasyondan 8  saat öncesinde sıvı ve katı gıda alımı durdurulmalıdır.

  • Ek olarak sadece hasta tansiyon ilacı kullanıyor ise 1-2 yudum su ile operasyon öncesi ilaç içilebilir.

Meme Büyütme Ameliyatlarında Kullanılan Anestezi Yöntemi ve Süresi

Ameliyatlar hastane ortamında, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi, ameliyatın teknik ve kapsamına bağlı olarak 1-3 saat arasındadır. Operasyon bitiminde göğüslere pansuman uygulanır, sutyen kullanılır. Balensiz özel sütyen ödem ve ağrı kontrolünde faydalıdır.Kişi operasyondan bir kaç saat sonra ayağa kalkabilir, bir gün sonra da taburcu edilir. Geceyi hastanede geçirmek yatağın pozisyonu, ağrı kontrolü ve olası komplikasyonların yakından izlenmesi bakımından yarar sağlar.

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası, ağrı ilaçla kolaylıkla kontrol edilebilir ve birinci veya ikinci günde kaybolur. Ameliyat izleri zamanla solacak, 6 ay – 1 sene sonra belli belirsiz hale gelecektir. Göğüslerdeki hafif derecede şişme ve renk değişiklikleri de birkaç gün içerisindeyok olacaktır. Ameliyat sonrası ilk hafta göğüs olduğundan daha büyük ve gergindir. Zaman içerisinde gerçek boyutuna döner ve yumuşar.3-5 gün sonra duş alınabilir ve işe başlanabilir. Ameliyat sonrası doktorun belirlediği periyotlarla (1, 3, 6 ay gibi) kontrole gidilmelidir. Kesi izinin sorunsuz iyileşmesine yardımcı olacak bantlar veya merhemler kullanılabilir. Kesi izi son halini ortalama bir yılda alacak ve ten rengine dönecektir. 

Meme Büyütme Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar

Meme büyütme ameliyatı yaklaşık bir saat sürer. Bir gün hastanede kalabilirsiniz. Kas altı planda meme büyütme yapılmışsa hastalar bir iki gün göğüs bölgesinde baskı hissedebilirler. Fakat oluşan gerginlik ve ağrı ilaçlar ile kesilebilecek seviyededir. Kas üzeri meme protezi uygulanmışsa hemen hemen hiç ağrı olmamaktadır. Meme protezleri hastanın memesinin ve meme başının uygunluğuna göre meme altından veya meme başından yerleştirilebilmektedirler. Her iki yöntemde de hemen hemen hiç görünür yara izi kalmamaktadır. Ameliyat sonrası üçüncü gün banyo yapılabilir ve yaklaşık bir hafta içerisinde günlük yaşama dönülebilmektedir. Yaklaşık bir ay sporcu sutyeni takılır ve bu süre boyunca ağır kaldırma ve ağır egzersizlerden kaçınmak gerekmektedir.

  • Yürüyüşler yapılabilir fakat yoğun efor gerektiren, göğüs kaslarını zorlayıcı (tenis, yüzme gibi)  sporlar 6-8 hafta ertelenmelidir. 

  • Hastalar genellikle birkaç gün içinde işlerine dönebilmekle birlikte, 1 hafta araba kullanmaması,  3 hafta süreyle ağır şeyler kaldırmaması ve kollarını yukarıya hareket ettirmemesi önerilmektedir. 

  • Yara iyileşmesinin yoğun olduğu ilk 15 gün içerisinde terlemekten kaçınılmalıdır. 

  • Egzersiz esnasında mutlaka doktorunuzun önereceği sütyen kullanılmalıdır.

  • 4-6 hafta süre ile göğüsün direk güneşten korunması önerilir. Özellikle kesi izi 50 faktörlü güneş kremi ile veya bantla güneşten korunmalıdır aksi takdirde iz daha koyu bir renk alır.

  • Göğüs protezi hamileliğe engel değildir. Olumsuz bir durum arz etmeden emzirme işlemi yapılabilir.

  • Mamografi kontrolleri öncesinde çekim yapan teknisyene mutlaka bilgi verilmelidir. Çekim buna göre yapılmalıdır.Göğüsprotezi, MR ve bilgisayarlı tomografiden etkilenmez kolaylıkla radyolog tarafından filmler yorumlanabilir.

  • Silikon göğüs protezlerinin son kullanım tarihi yoktur. Fakat kadın hayatındaki döngü ve değişikliklerden dolayı büyüklük ve yer değişimi talep edilebilmektedir. Eğer büyüklük değiştirilecekse protezler mutlaka yenileri ile değiştirilir.

  • Altında tel destekli (balenli) olan sütyenler en az 3 ay kullanılmamalıdır.

  • Meme başında his kaybı gibi geçici değişiklikler hissedilebilir; ancak geçici sürelidir.

Tedavi Özeti

  • Operasyon Sayısı
    1
  • Operasyon Süresi
    1-3 Saat
  • Anestezi
    Genel Anestezi
  • Hassasiyet
    3-7 Gün
  • İşe Dönme
    3-7 Gün
  • Tam İyileşme
    Kontrol Edilmelidir
  • Kalıcılık
    Sürekli
  • Hastanede Yatış
    1 Gün

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun