Diş Beyazlatma (Bleaching)

Kahkahalarla gülerken ‘acaba dişlerimde leke var mı? Dişlerim çok sarı görünüyor mu?’ diye düşünmeden içten gülmelerinize izin verin.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Yöntemi

Kim istemez ki diş beyazlatma (bleaching) yöntemi sayesinde gülüşü ile iz bırakmak istemesin!  Son dönemlerde popüler hale gelen diş beyazlatma, bleaching olarak da bilinen işlem, mevcut diş rengini birkaç ton açarak, daha sağlıklı bir görüntü elde etmeyi sağlar. İşlemde, dişin beyazlamasını sağlayan jelin içerisinde yer alan sert yapının dişlerin etrafında bulunan tortuyu temizlemesiyle yapılır. Bu jelin içerisindeki hidrojenperoksit ve karbamitperoksit gibi maddeler diş sert dokusu ile reaksiyona girerek, oksidasyon (dişin renginde açılma, ağarma) sağlar. Bu uygulama sağlıklı ağızlara uygulanabilir, aksi takdirde diş hassasiyeti oluşabilir. Bu nedenle diş hekimi çürüğü, aşınmaları ve dişeti rahatsızlıklarını giderdikten sonra beyazlatma işlemlerini gerçekleştirebilir. 

Beyazlatmanın özellikle sarı tonlu dişlere sahip olan kişilerde başarılı olduğu bilinmektedir. Beyazlama oranı kişiden kişiye değişkenlik gösterdiği gibi, dişlerin önceki tonuna göre değişir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma yöntemleri arasında sonuçları hem estetik hem de sağlık açısından en fazla kullanılan iki yöntem bulunur. Bunlar, ofis tipi beyazlatma ve hastaların doktor kontrol ve önerileri eşliğinde kullandıkları ev tipi beyazlatma/beyazlatma plağıdır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi

  • Diş hekimi dişlerden ölçü alarak, dişleriniz üzerine takılabilecek ince silikon kalıpları hazırlatır,
  • Kişinin kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirilir.
  • Bu kalıbı beyazlaması istenilen dişlerin üstüne renklenmenin derecesine göre günde en az 30 dakika veya 2 saat arası takılması önerilir.
  • Tedavi ortalama 1 ya da 2 hafta içerisinde sonlandırılır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi / Lazerle Diş Beyazlatma Yöntemi

Klinikte uzman tarafından gerçekleştirilen ofis tipi diş beyazlatma bir diğer adı ile lazerle diş beyazlatma yöntemidir. Bu beyazlatma yönteminde;

  • Beyazlatıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından uygulanır.
  • İlgili dişin üzerine ışık kaynağı (LED, plazma) belli bir süre uygulanır.
  • Jel ile etkileşime giren ışık sayesinde diş yüzeyinde renk tunu açılması sağlanır.

“Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma tedavileri her zaman en iyi yöntemdir.”

Hafif ve orta şiddetteki renklenmeler, diş kliniklerinde 1 saatlik ofis tipi (2 seans) özel ışık aletleri ile beyazlatılabilirken, ileri derecedeki renklenmeler de ilave olarak ev tipi beyazlatma önerilir. Ayrıca ince bir fırça ile uygulanabilen ev tipi beyazlatmalar da kullanılabilir. Diş beyazlatma (bleaching) işleminin mutlaka diş doktoru kontrolünde yapılması gerekir. Diş beyazlatma ürünü olarak satılan plakların kullanılması, diş yüzeyinde hasara ve hassasiyete neden olabileceği için diş hekimi kontrolünde yapılan bu tedavi yöntemine yönelmeniz sizin için en doğru ve sağlıklı yol olacaktır.

Dişler Neden Sararır?

Dişlerimizdeki renklenmenin birçok nedeni vardır. Dişlerimizi düzenli olarak fırçalasak bile genellikle dişlerimizdeki sararmayı engelleyemeyiz. Bu durum genellikle kişinin düzenli olarak tüketim alışkanlığında bulunduğu tütün ürünleri veya kahve gibi yoğun renk içeren içeceklerden kaynaklı olabilir ya da kişinin kendi dişin rengi sarıdır. Bu sararmalar sadece içecek kaynaklı olmayacağı gibi diş travması, bazı ilaçlar veya dolgu malzemeleri yüzünden de dişler sararmaya uğramış olabilir. Buna ek olarak dişlerimizdeki sararmalar yani lekelenmeler bazen yüzeyde bazen de dişilerin içinde olabilir.

Beyazlatma Dişin Minesini Zayıflatır Mı?

Dişlerimizin görünen tabakasına kron denir. Kronlar sırasıyla mine tabakası, dentin tabakası ve en iç kısımdaki pulpa tabakası olmak üzere üç kısımdan oluşur. Dişlerdeki renk değişimlerinin, lekelenmelerin oluştuğu tabaka dentin tabakasıdır. Beyazlatma işleminde kullanılan jel; mine tabakasındaki boşlukları büyütüp, dentin tabakasına ulaşır. Beyazlatma jeli, dentin tabakasına ulaşarak rengini değiştirir. Bu işlemin tümünde mine sağlığının korunmasını sağlayan potasyum nitrat ve florid içeren jel kullanılır.

Beyazlatma Diş Hassasiyetine Neden Olur Mu?

Beyazlatma işlemi sonucunda dişlerin mine tabakasındaki boşlukları büyütmesi sonucunda hassasiyet meydana gelebilir. Ancak oluşan hassasiyet geçicidir. Diş beyazlatma tedavileri tamamlandıktan kısa bir süre sonra oluşan hassasiyet kendiliğinden sonlanır.

Diş Beyazlatmanın Ömrü Nedir?

İlk beyazlatma işleminin ardından dişler eskisinden daha beyaz olacaktır. Çay, kahve, sigara, renkli içecek ve ağız hijyenine korunmasına bağlı olarak dişte yeniden renklenme olabilir. Renklenmenin derecesine göre yılda bir ve iki kez  diş beyazlatma (bleaching) pekiştirme tedavisi gerekebilir. Beyazlatma tedavisinden sonra diş hekiminin önerisi doğrultusunda beyazlatıcı diş macunları ve ince fırça şeklindeki ‘beyazlatma kalemleri’ kullanılabilir. Bu uygulamalar beyazlatmanın ömrünü uzatır. Diş beyazlatma hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacınız mı var? İnternet sitemizden form doldurarak veya sitemizde yer alan telefon numaraları üzerinden direkt ulaşabilirsiniz.

Tedavi Özeti

  • Seans Sayısı
    1-3 Seans
  • Seans Süresi
    1-3 Saat
  • Anestezi
    -
  • Hassasiyet
    0-1 Gün
  • İşe Dönme
    Hemen
  • Tam İyileşme
    Hemen
  • Kalıcılık
    Bakım Gereklidir
  • Hastanede Yatış
    -

Dikkat: *Sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Deneyimler

Ön Muayene Randevusu İçin Form Doldurun